Barbara Dallosová Správy

V neďalekej dedinke majú až štyri jaskyne: Jednou z nich by sme sa mohli prejsť už onedlho!

Sprístupnenie jaskyne by podľa starostu mohlo byť novou návnadou pre turistov. Rokovania s jaskyniarmi už prebehli, starosta by chcel nasadiť aj sprievodcov...

Ilustračný obrázok k článku V neďalekej dedinke majú až štyri jaskyne: Jednou z nich by sme sa mohli prejsť už onedlho!
Zdroj: TASR

Jednu zo štyroch jaskýň, ktoré sa nachádzajú v katastri obce Malá Lehota v okrese Žarnovica, by chcela samospráva sprístupniť pre verejnosť. Podľa starostu Dušana Pacalaja by otvorenie jaskyne pre verejnosť pomohlo k rozvoju cestovného ruchu v obci.

Ako Pacalaj vysvetlil, ide o Jazvinskú jaskyňu. „Zatiaľ sa nám javí ako 40 metrov dlhá, ale je určite dlhšia,“ podotkol s tým, že v súčasnosti je jaskyňa voľne prístupná, čiže môže do nej prísť ktokoľvek, ale dostane sa iba do vzdialenosti asi 18 – 20 metrov. „Chceme však, aby sa tu ľudia nepohybovali svojvoľne,“ dodal s tým, že po sprístupnení by mohla byť pre verejnosť otvorená väčšia časť. Ak by sa obci podarilo jaskyňu sprístupniť, vzniknúť by tam mohli aj sprievodcovské služby.

Ako ďalej uviedol, v tejto veci už rokoval aj so Správou slovenských jaskýň so sídlom v Liptovskom Mikuláši, samotnému sprístupneniu však predchádza komplexný proces, súčasťou ktorého je aj prieskum najmä z hľadiska posúdenia bezpečného pohybu. „Ak my dáme požiadavku na sprístupnenie jaskyne v našom katastri, tak oni by nám mali dať definitívne vyjadrenie na základe ich prieskumu, či tá jaskyňa je vhodná na otvorenie, alebo nie,“ dodal.

Čítajte tiež: Návštevníci sú v dedine plnej slepých uličiek stratení: Osadia tu 64 smerových ta­búľ!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM