Barbara Dallosová Správy

V regióne pribudne nová vyhliadka: Vežu za desaťtisíce eur si vybrali samotní obyvatelia

Podobu novej veže si obyvatelia vybrali hlasovaním. Rozhľadňu, ktorá poskytne nové pohľady na krásy nášho okolia, má stavať bystrická firma za desaťtisíce eur.

Ilustračný obrázok k článku V regióne pribudne nová vyhliadka: Vežu za desaťtisíce eur si vybrali samotní obyvatelia
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nová Baňa podpísalo zmluvu na realizáciu vyhliadkovej veže Háj v hodnote 62 973 eur so spoločnosťou PR QUERKUS, s.r.o., so sídlom v Banskej Bystrici. Vyplýva to z informácie o uzavretí zmluvy zverejnenej vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Vybrali si obyvatelia

Výstavbu novej rozhľadne avizovala samospráva mesta Nová Baňa už pred rokom. Z troch možností si obyvatelia mohli zvoliť v hlasovaní na oficiálnych webových stránkach mesta.

O priazeň Novobančanov sa bili tri varianty. Prvý – moderný a trochu extravagantný, druhý – kamenno – drevený z prírodných materiálov a tretí – drevená rozhľadňa z guľatiny. Hlasujúci boli podľa výsledkov v predstave o novej výhliadke pomerne jednotní a zvíťazila kamenno-drevená rozhľadňa. Vizualizácie víťaznej podoby rozhľadne sme vám priniesli TU.

Veža je navrhnutá z pôvodných materiálov a pri jej výstavbe by mali byť použité drevo a ryolitový kameň z novobanskej oblasti.

Čo všetko uvidíme z novej rozhľadne

Vyhliadková veža bude súčasťou náučného chodníka Zvonička. Ten má päť zastávok (Zvonička, Červená skala, Havrania skala, Háj a Kohútovo). Rozhľadňa by mala byť situovaná na zastávke Háj, ktorá patrí podľa samosprávy medzi najkrajšie vyhliadkové lokality v okolí Novej Bane.

Pohľad z plánovanej rozhľadne, vysokej 18 metrov, predostrie návštevníkovi panorámu Novobanskej kotliny a umožní náhľad zo západnej časti na hrebeň Pohronského Inovca s výraznými vrcholmi Viničný vrch a Sedlová skala a taktiež veľkú časť Podunajskej nížiny.

Foto: vizualizácia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM