Barbara Dallosová Správy

Viete, koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Žiar

Hlava mesta a poslanci mestského zastupiteľstva robia dôležité rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú naše životy. Zistili sme, koľko im za to platíme aj z našich daní. Prekvapia vás tieto čísla?

Ilustračný obrázok k článku Viete, koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Žiar
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor si naposledy prilepšil

V novembri minulého roka mu poslanci odklepli o pár desiatok vyšší plat. Nebolo to ale tak celkom v ich rukách. Primátorský plat sa musí zo zákona schvaľovať každý rok. Jeho pohyb sa ale odvíja od pohybu priemerného mesačného príjmu. To čo môžu ovplyvniť poslanci je percento odmien. S tým môžu hýbať podľa toho ako sú s výkonom primátora spokojní. Od novembra teda prvý muž mesta zarába 2 375 eur v čistom.

O naposledy schválenom plate primátora Petra Antala sme už písali: Primátor má vyšší plat o 52 eur: Toľkoto teraz berie v čistom

Poslanci bez odmien

Poslanci mestského zastupiteľstva majú obvykle aj iné zamestnanie než len túto funkciu. Pláca za prácu pre mesto teda nebýva ich jediným príjmom. Na rozdiel od iných miest je ale v Žiari systém ich odmeňovania pomerne jednoduchý.

,,Poslanci MsZ sú odmeňovaní paušálne, a to platom 83 eur v hrubom, ktorý je im vyplácaný štvrťročne,“ uviedol hovorca mesta Martin Baláž. Účasťou na zasadnutiach či členstvom v rôznych komisiách si ale podľa hovorcu poslanci neprilepšia. ,,Od toho, že sú súčasne členmi rôznych komisií sa ich plat neodvíja. Za to špeciálne odmeňovaní nie sú, rovnako ako nedostávajú odmeny za účasť na zasadnutiach MsZ,“ dodal Baláž na záver.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM