Barbara Dallosová Samospráva

Zákazka žiarskych technických za 300 000 eur na nové LED svetlá: Ako sa bude vyberať dodávateľ?

Po niekoľkých rokoch sa ide žiarska radnica opäť púšťať do modernizácie verejného osvetlenia. Realizáciu projektu, na ktorý bude mesto čerpať nemalý úver, dostala na starosti spoločnosť Technické služby. Ako sa bude vyberať dodávateľská firma, ktorá dostane zákazku?

Ilustračný obrázok k článku Zákazka žiarskych technických za 300 000 eur na nové LED svetlá: Ako sa bude vyberať dodávateľ?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Osvetlenie žiarskych ulíc prešlo rekonštrukciou pred piatimi rokmi, ďalšej by sa malo dočkať v blízkej budúcnosti. 300 000 eur z úverovej linky Európskej banky pre obnovu a rozvoj na financovanie projektov energetických úspor miest a obcí minulý týždeň (4.6.) ohlasovalo mimoriadne zvolané mestské zastupiteľstvo.

Hoci žiarska samospráva ešte nesplatila niekoľkomiliónový úver na rekonštrukciu verejného osvetleni v meste spred niekoľkých rokov, ďalšia rekonštrukcia je podľa primátora Petra Antala žiadúca. LED technológia má zvýšiť intenzitu osvetlenia a výrazne znížiť náklady mesta na jeho prevádzku a údržbu. Viac čítajte TU.

Vyberať budú Technické služby

Projekt modernizácie sústavy verejného osvetlenia má zastrešiť mestská eseročka Technické služby. Firma, ktorá je absolútnou dcérskou spoločnosťou mesta, má podľa vedúceho kancelárie primátora mesta Martina Baláža zodpovedať i za výber dodávateľa. ,,Správcom osvetlenia je spoločnosť Technické služby, tá bude teda robiť i výberové konanie na dodanie LED svietidiel v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, čiže použije elektronický kontraktačný systém (EKS) na výber dodávateľa," priblížil Baláž.

Ponuku ešte nevyvesili

EKS je elektronizovaný anonymný systém bez ľudského zásahu, ktorý automaticky generuje zmluvy na základe výsledkov súťaže, ktorá sa odohráva aukčným spôsobom v priamom prenose. Práve obstarávanie prostredníctvom EKS by malo zabezpečiť výber ekonomicky najvýhodnejšej ponuky. Dôležitým faktorom vo výbere dodávateľa cez EKS je tiež to, že je celý akt je pod kontrolou verejnosti.

Ako potvrdil riaditeľ Technických služieb Igor Rozenberg, eseročka použije práve spomínaný elektronický systém, s hľadaním dodávateľa však k dnešnému dňu ešte nezačali. ,,Momentálne ešte riešime detaily a spracúvame podklady," upresnil Rozenberg.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM