Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Žiarsky zimák bude písať novú históriu: Antal s Uhrovičovcami verejne predstavili projekt dokončenia! VIZUALIZÁCIE

Zimný štadión, ktorý Žiarčanom neslúži už niekoľko rokov, sa má opäť stať športoviskom pre verejnosť. Projekt jeho dokončenia predstavila radnica verejne, priestor vyjadriť sa dostali aj obyvatelia. Sála sa zaplnila predstaviteľmi mesta, bývalými či súčasnými športovcami či hokejovými mamičkami...

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky zimák bude písať novú históriu: Antal s Uhrovičovcami verejne predstavili projekt dokončenia! VIZUALIZÁCIE
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvý raz sa brány žiarskeho zimného štadióna otvorili ešte v roku 1972, slávnostne ho uviedol do prevádzky sám Ondrej Nepela. V deväťdesiatych rokoch k nemu pribudla tribúna. Štadión, ktorý Žiarčanom i ľuďom zo širokého okolia slúžil roky, však od roku 2009 zíva prázdnotou. Krátko po zatvorení ho dostala do prenájmu eseročka SPORT TREND, v súčinnosti s ktorou chce teraz mesto prevádzku štadióna obnoviť. Možnosť vyjadriť sa dalo aj širokej verejnosti.

Tri varianty

Zástupcovia firmy SPORT TREND, bratia Peter a Rastislav Uhrovič, predstavili tri možné varianty novej podoby športoviska. Prvý model má mať za cieľ štadión uviesť do spojazdniteľných podmienok, aby sa mohol otvoriť a fungovať v 11-mesačnej prevádzke. Jeho súčasťou má byť protipovodňové vybavenie, keďže práve voda spôsobila v posledných rokoch nemalé problémy, dopláštenie štadióna a všetky ostatné základné opravy.

Druhý variant okrem nevyhnutných opráv sľubuje i nové šatne či parkovisko, tretí dokonca reštauráciu s výhľadom na ľadovú plochu, demontovateľné mantinely s plexisklami, fitness centrum, elektrickú rolbu a iné.

Ako uviedol primátor, mesto sa rozhodlo pre prvý variant, nakoľko vychádzalo z momentálne reálnych možností. Jeho realizácia by mala stáť 2, 136 milióna eur, pričom návratnosť projektu odhadujú na 21 rokov. ,,Tie tri varianty do seba zapadajú. Sú vyskladané tak, aby sa z variatnu A dal dorobiť variant B a tak ďalej," reagoval primátor na otázku poslankyne Liškovej, či je možné, že sa niekedy dočkáme aj rozsiahlejšej rekonštrukcie, ako napríklad v modeli B.

Štadión v strede mesta je nemysliteľný, tvrdí primátor

Medzi otázkami z davu padla aj tá, či už mesto definitívne vylúčilo možnosť postaviť štadión celkom odznova. Aj s takouto možnosťou totiž radnica ešte prednedávnom kalkulovala. ,,Myslím si, že by sa ešte mala zvážiť aj výstavba nového štadióna na novom mieste. Pri prvej základnej škole by priestor bol, sú tam tiež všetky inžinierske siete," navrhoval v diskusii poslanec Dubeň.

,,Také vysoké napätie, aké ja potrebné na takúto stavbu nikde v centre mesta nemáme a už len táto prvotná investícia by bola obrovská. Tiež si neviem predstaviť, že by sme mali uprostred mesta a pri škole takéto množstvo čpavku, keďže práve na ňom funguje chladenie. To považujem za veľmi nebezpečné," reagoval na otázku Petra Dubeňa primátor.

Kedy?

Mnohých tiež zaujímalo, kedy si na žiarskej ľadovej ploche reálne zakorčuľujú. Ako informoval Antal, prvou podmienkou pre začatie prác na štadióne je dokončenie veľkého načatého projektu Centra zhodnocovania odpadov. Stihnúť by to ale podľa jeho slov chceli v priebehu roka 2016.

,,Stále však tvrdím, že pokiaľ príde niekto s lepšou myšlienkou či so zrealizovateľnejším nápadom, rád si ho vypočujem. My robíme, čo považujeme za najvhodnejšie, ale netvrdím, že nikto nevymyslí nič lepšie," nechal sa počuť primátor.

Srdcová záležitosť

Zimný štadión je v meste pomerne emotívnou témou. ,,V tom roku 2009 tam hrával aj môj syn, ktorý po zatvorení štadiónu s hokejom skončil. Pre mnohých z nás je to aj osobná záležitosť," prihováral sa prítomným Peter Antal.

Veľa podobných slov odznelo tiež v diskusii. Ozvali sa rodičia, ktorých deti hokej po zatvorení štadióna hrávať celkom prestali, alebo museli za športom dochádzať. Za svoju srdcovku vyhlásili zimák aj zástupcovia SPORT TRENDU. ,,S bratom sme tam prežili detstvo, je to istým spôsobom srdcová záležitosť. Prešli sme si stým štadiónom aj všetkými potopami, ktoré ho v posledných rokoch poriadne potrápili," povedal Rastislav Uhrovič.

Žiarsky zimák po novom: Takto by mohol vyzerať už budúci rok
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM