Barbara Dallosová Správy

Poslanec Rasťo Uhrovič o Žiari: TOTO sú moje obľúbené miesta

Meno poslanca Rasťa Uhroviča sa mnohým Žiarčanom spája najmä so športom. Nám prezradil nielen to, ktoré zákutia má v meste najradšej, ale zaspomínal aj na svoje detstvo. Zimák, Hron, aj hokejbal počas najväčších horúčav...Aj toto sú jeho spomienky.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Rasťo Uhrovič o Žiari: TOTO sú moje obľúbené miesta
Zdroj: Dnes24.sk

Vychoval ho štadión

Meno Rasťa Uhroviča je dnes často skloňované v súvislosti so zimným štadiónom. A je to práve štadión, kde sa odohrávali silné momenty jeho detstva. Spomienok na Žiar má dosť, najviac sa baví na tom, aké sa mu naše mesto ako malému chlapcovi zdalo veľké.

,,Dnes chcápem mesto skôr ako celok. Moje obľúbené miesta sa teda spájajú s peknými spomienkami z mladosti. Vtedy som mal pocit, že mesto je o niečo väčšie. Určite je na prvom mieste zimný štadión, kde som prakticky od šiestich rokov vyrastal, keďže som sa dal súťažne na ľadový hokej, ktorý hrávam rekreačne dodnes. Prežil som tam mnoho športových, ale aj iných zážitkov,“ opisuje svoje hokejové spomienky.

So susedkami starej mamy hodí reč aj dnes…

Nie je to ale len zimák, ktorý Uhrovičovi prirástol k srdcu. Leto trávil pri Hrone, rád spomína aj na prázdniny u starkej. ,,Obľúbeným miestom bol aj Hron Pod Kortínou, kde sme s kamarátmi chodievali na ryby a tiež ihrisko na vtedajšej tretej základnej škole (dnešné gymnázium). Tam sme v čase, keď na zimáku nebol ľad, hrávali s kamarátmi hokejbal, a to aj počas letných mesiacov v 30 stupňových horúčavách. A nemôžem vynechať ani dvor v blízkosti planetária, kde bývala moja stará mama, ku ktorej som od asi ôsmich rokov až do skončenia strednej školy a snáď asi aj dlhšie, chodieval každý deň na obedy v dňoch vyučovania. Vždy mi dobre padne, keď ešte dnes stretnem susedy, s ktorými sedávala na lavičke a prehodíme pár slov,“ spomína.

Šášov vedie

Na otázku, kde v prírode v okolí Žiaru sa cíti najlepšie má jasnú odpoveď: ,,Je to hrad Šášov a jeho okolitá príroda. Je to miesto, kde dokážem dokonale relaxovať a nabrať nové sily. Na malom území sa nachádzajú zaujímavé kopce, lúky, záhrady, prírodné zaujímavosti ako Podstožok, dnes známejší ako Bačovka (skalné bralo vystupujúce z Hrona) a samozrejme žblnkotajúci Hron, ktorý je v týchto miestach mimoriadne zaujímavý a určite pod hradom Šášov patrí tento vodácky úsek k vôbec jeho najkrajším."

Za relaxom v prírode ale Rasťo zájde aj pár kilometrov ďalej. Nezanevrie ani na Kremnicko a Štiavnicko. ,,Krahule, Skalka… v zimnom období sa totiž trošku venujem skialpinizmu a keď sú na to u nás vhodné podmienky a mám čas, rád si vybehnem na také kratšie trasy. A rád by som takýmto spôsobom chcel začať spoznávať aj Štiavnicko, hoci vychytať vhodné podmienky je o niečo problematickejšie oproti Kremnici, predsa len, Štiavnické vrchy majú nižšiu nadmorskú výšku.,“ hovorí Rastislav na záver.

Fotky zo súkromného archívu Rasťa Uhroviča si pozrite v našej fotogalérii.

Práve spomínaný zimný štadión, ku ktorému má poslanec Uhrovič blízko sa pred pár týždňami stal dôvodom pre poriadnu hádku na zasadnutí MsZ. Poslanci sa nešetrili ani na facebooku, pozrite tú hádku: Hlasovanie o zimáku rozbilo parlament: Poslanci si poriadne naložili aj na facebooku!

Čítajte aj: Poslanec a lekár Richard Rišňovský: Toto sú moje obľúbené miesta v Žiari!

Mestský poslanec Ivan Petráš: Tieto miesta v Kremnici mám rád

Rasťo Uhrovič a jeho obľúbené miesta v Žiari: Pozrite si foto z jeho súkromného
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM