Barbara Dallosová Rôzne

Roztomilé ZÁBERY, ktoré vám zaručene vylepšia deň: Raňajky v žiarskej minizoo :)

Zatiaľ čo Žiarčania chlípali rannú kávu, svoje rituály plnili i obyvatelia minizoo v parku. My sme sa boli pozrieť, ako štartujú slnečný júnový deň a zastihli sme ich práve pri raňajkách a následnom oddychu s plnými bruškami.

Ilustračný obrázok k článku Roztomilé ZÁBERY, ktoré vám zaručene vylepšia deň: Raňajky v žiarskej minizoo :)
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Kengury, pštrosy, kamerunské kozy, holandské kozy, ovce, somáriky, vietnamské prasiatka, i zajace. To všetko sú obyvatelia minizoo v žiarskom Parku Štefana Moysesa.

Škrečok má dôležitú úlohu

K obyvateľom zoo najnovšie pribudol i škrečok. Ten má podľa správcu minizoo Petra Barana dôležitú úlohu. ,,Keďže niektoré zvieratá sa kŕmia pomyjami, kde sú pomyje, sú aj potkany. A práve s tými nám pomáha škrečok. On vydáva taký zvláštny vysoký zvuk, ktorý ľudské ucho ani nemôže počuť, ale potkany sa toho boja," hovorí o malom pomocníkovi správca.

Už sa takmer nezmestí do vaku

Rodinku kengúr červenokrkých sme zastihli už naraňajkovanú a spokojne si odfukujúcu v tieni stromov. Prírastok, ktorý pribudol tento rok sa pár týždňov zmenil na nepoznanie. Drobec, ktorý v marci ešte len nesmelo vykúkal z vaku, sa teraz do bezpečia vaku maminy Skippy sotva zmestí. ,,Druhé mláďatko Skippy tu už nemáme, predali sme ho do podobnej malej zoo pri Liptovskom Mikuláši. Vždy sa snažíme priniesť niečo nové, ale zároveň musíme občas aj predať alebo vymeniť. Predsa sa nám to tu aj množí a musíme trochu premýšľať a regulovať to," vysvetľuje Baran.

Uvažujú nad novým tvorom

Ako pokračoval Baran, v najbližšej budúcnosti by mohla osadenstvo zoo obohatiť sibírska líška. Tej však najprv musia vytvoriť vhodné podmienky. ,,Musela by sa jej spraviť voliera ako pre psa. Líška robí nory a ona by sa tu stratila, zašila by sa do nory a ani by ju tu nebolo vidieť. Je to veľmi zaujímavý tvor, v zime je úplne biely, ale počas roka na nerozoznanie od psa. Dá sa aj ochočiť ako pes, je verná. Ale pudy má také, že keby zbadala napríklad lietať vtáka, tak ju nezastavíte," hovorí o potenciálnom novom obyvateľovi správca.

Roztomilé zábery z ospalých raňajok obyvateľov zo žiarskej minizoo, i video oslíka Peťa, ktorý za pár mesiacov poriadne podrástol, si pozrite v našich galériách.

Čítajte tiež:

Prírastok v žiarskej mini ZOO OBRAZOM: Kengurí drobec už mamine nesmelo vykúka z vaku!

Najmilšie FOTO zo žiarskej minizoo: Soňa a Charlie s mláďatkom, budú ho volať Peter, pozrite po kom

Žiarsky park odkrýva svoje tajomstvá: Štefan Moyses si tu vraj pálil slivovicu!

Bežný deň obyvateľov minizoo: Najprv naplniť brušká, potom spokojne odfukovať
19
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Peťo prišiel na svet len v januári, už takmer prerastá svojich rodičov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM