Barbara Dallosová Správy

Zážitok desiatky metrov pod zemou: 5 tipov na banské výlety v okolí

Náš región má silnú banícku tradíciu. Prestriedajte letné kúpanie a slnenie zaujímavým zážitkom v podzemí... Prinášame niekoľko tipov.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok desiatky metrov pod zemou: 5 tipov na banské výlety v okolí
Zdroj: TASR

Na banské technické pamiatky je náš región mimoriadne bohatý. Nečudo. Práve tvrdá práca v útrobách zeme tu v minulosti živila množstvo rodín. Vydať sa tmavými chodbami po stopách baníkov sa k nám chodia návštevníci i zďaleka. Ale ruku na srdce, koľko z týchto priestorov ste videli na vlastné oči? Najvyšší čas dohnať zmeškané :)

Banské múzeum v štôlni Andrej, Kremnica

Expozícia dokumentuje históriu i súčasnosť ložiska zlata a prácu baníkov v rôznych obdobiach a umožňuje turistom navštíviť malú časť kremnického podzemia, kde sa tvorila slávna banícka história. Prechádzka podzemím ponúka možnosť zažiť atmosféru starých banských diel. Návštevníci sa tu počas prehliadky oboznamujú s prácou baníkov v čase razenia Andrej štôlne a postupne prechádzajú pracoviskami z rôznych období, až sa ocitnú v 16. storočí. Pohľad na ligotavé zlatinky v kremennej žilke a dojem „absolútnej tmy" umocňuje tento nezvyčajný zážitok v kremnickom podzemí.

Banské múzeum v prírode, Banská Štiavnica

Už 40 rokov poskytuje návštevníkom jedinečný zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov. Ako najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia. V podzemnej expozícii je najatraktívnejším exponátom jednoznačne Gápel na konský pohon, ktorý je jediný takýto stroj – motor od banského výťahu, ktorý sa na Slovensku zachoval.

Čítajte tiež: Baňa nie je pre každého: Otázka anglickej cestovky, ktorá zaskočila aj sprievodcu :)

Štôlňa Prostredná bane Všech svätých, Hodruša Hámre

Baňa sa nachádza v dedine Hodruša-Hámre. Jej zrekonštruovaný podzemný areál tvorí jedinečný skanzen hodrušského baníctva. Tu boli zaznamenané prvé banícke práce v Hodrušskej doline a dobývalo sa až do roku 1950. Uvidíte tu ručne kresané chodby, komíny a dobývky, jedinečný labyrint… Zachovalý banský komplex je učebnicou razenia banských diel, ich vystužovania a dobývania rúd.

Štôlňa Michal, Banská Štiavnica

Štôlňu Michal založili na žile Špitaler. Do sprístupnenej časti sa pozriete priamo z centra historického mestečka. A to na nádvorí budovy Berggericht na námestí Sv. Trojice, kde sídli Informačné centrum Banská Štiavnica. Návštevníkom je sprístupnená jej 75 m dlhá časť.

Dedičná štôlňa Glanzenberg, Banská Štiavnica

Ústie štôlne sa nachádza tiež priamo v meste, pri cestnej komunikácii na ulici Kammerhofská. Na masívnu bránu do podzemia teda narazíte na prechádzke historickým centrom smerom na trojičné námestie. Štôlňa prebieha pozdĺž komunikácie v pomerne malej hĺbke pod povrchom. Preslávili ju návštevy viacerých panovníkov a významných osobností, na počesť ktorých boli v štôlni osadené pamätné tabule. Štôlňu navštívil napríklad i manžel Márie Terézie, František Lotrinský. Zaujímavosťou štôlne sú do kameňa vytesané cisárske schody.

Môže vás zaujímať:

Destinácie, ktoré máme pod nosom: 5 tipov na dovolenku na skok od Žiaru

Nový náučný chodník v regióne: Povodí nás po vodných zaujímavostiach v okolí

Žiarski hygienici kontrolovali tajchy: V dvoch zistili znečistenie vody

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM