Barbara Dallosová Samospráva

Mesto sa tento rok plesne po vrecku: Na chodníky vyčlenilo 200 000, investovať chce aj do nového zariadenia

Nový rok je v plnom prúde a rozpočet naň začína ukazovať, ktorými smermi sa rozkotúľajú peniaze z mestskej kasy. Na chodníky v uliciach Žiaru by tento rok malo poputovať najviac za posledných šesť rokov. A hovorí sa aj o novej technológii.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa tento rok plesne po vrecku: Na chodníky vyčlenilo 200 000, investovať chce aj do nového zariadenia
Zdroj: TASR

Na opravu ciest a chodníkov pôjde tento rok v Žiari nad Hronom 200 000 eur. ,,Taká suma za posledných šesť rokov v rozpočte na tento účel vyčlenená doposiaľ nebola," hovorí Miloslav Baranec zo žiarskeho Mestského úradu.

Dĺžka chodníkov je v porovnaní s ulicami v meste viac ako dvojnásobná a predstavuje takmer 48,5 km. V súvislosti s ich šírkou však mesto potrebuje zabezpečiť opravy a údržbu takmer 112 000 metrov štvorcových ich plochy.

,,V závislosti od ponuky dodávateľa, čo bude vypísané verejné obstarávanie, uvažujeme, že by sa mohli opraviť približne necelé tri kilometre chodníkov a iných komunikácií, čo je približne 8300 m2," podotkol Baranec.

Mesto zároveň zvažuje kúpu nového zariadenia, ktoré by malo zvýšiť kvalitu opráv trhlín a špár v chodníkoch. Nová technológia, ktorá by mesto stála 1560 eur, by mala pomôcť predĺžiť životnosť krytov komunikácií až na trojnásobok súčasnej doby. Ide o metódu zalievania prasklín, škár a spojov do šírky tri centimetre, na ktorej realizáciu nie sú potrebné žiadne veľké finančné prostriedky.

V uplynulom období sa mesto pustilo aj do opráv miestnych komunikácií. Písali sme v článkoch:

Špeciálny prístroj už brázdi žiarske cesty: Výtlky po zime mali byť minulosťou

Mesto investuje 30 000 do Pod Vŕškov: Primátor prezradil viac, pozrite si VIDEO!

Rozhorčení obyvatelia Pod vŕškov krátko po rekonštrukcii: Toto nie sú asfaltky, ale štrkovisko!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM