Barbara Dallosová Správy

Obchvat Žiaru po roku: Niektoré kamióny stále prechádzajú cez mesto, policajti vysvetľujú prečo!

Strašiakom pre Žiarčanov boli kamióny prechádzajúce cez mesto. Vyriešiť to mal obchvat. Od jeho otvorenia uplynul už rok, policajti ale priznávajú, že niektorí kamionisti si aj tak vyberajú trasu Žiarom. Majú na to totiž dôvod.

Ilustračný obrázok k článku Obchvat Žiaru po roku: Niektoré kamióny stále prechádzajú cez mesto, policajti vysvetľujú prečo!
Zdroj: TASR

Uplynul rok odvtedy, čo premiér Róbert Fico slávnostne strihal pásku na obchvate R2. Takmer šesťkilometrový obchvat Žiaru nad Hronom slávnostne odovzdali do užívania v decembri 2014. Úsek, ktorý je súčasťou plánovanej trasy rýchlostnej komunikácie R2 od križovatky s D1 pri Trenčíne až po Košice mal nielen zvýšiť plynulosť a rýchlosť premávky na tomto ťahu, ale aj zlepšiť život Žiarčanom. Do jeho sprejazdnenia bola totiž v smere od Prievidze v oboch smeroch vedená doprava po ceste I/50, teda priamo cez hlavný ťah mestom.

Kamionisti nemajú na výber

Obchvat slúži už celý rok, o menšom počte kamiónov a nižšej nehodovosti na hlavnej žiarskej ceste hovorili policajti už po mesiaci. Niektorí obyvatelia mesta sú ale presvedčení, že kamióny prechádzajú cez mesto rovnako, ako predtým.

Ako vysvetlila krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, niektorí kamionisti nemajú na výber. ,,Obchvat R2 využívajú aj kamióny, ale len tie, ktoré nejdú do priemyselnej zóny v Žiari nad Hronom. Tie, ktoré musia ísť do priemysleného parku, musia prechádzať mestom aj naďalej, lebo inú možnosť nemajú," približuje hovorkyňa.

Odbremenenie hlavného ťahu mestom je teda len čiastočné, podľa mužov zákona ale aj tak plní účel. ,,Tá nákladná preprava, ktorá nemusí ísť do priemyselného parku, obchvat využíva. Žiaľ, mesto sa od kamiónov neodbremenilo úplne, ale nie je ich až také množstvo, ako pred otvorením obchvatu R2," dodala Faltániová.

Obchvat nehodový nie je

O frekventovanosti cesty R2 podľa Faltániovej polícia štatistiku nevedie, avšak z pohľadu nehodovosti obchvat medzi rizikové nepatrí. Za rok jeho fungovania evidujú policajti väčšinou len škodové udalosti.

,,Počas roka sme nezaznamenali viac vážnych dopravných nehôd, iba jednu vážnejšiu nehodu kamiónu, ktorý sa prevrátil aj s tovarom. Inak bolo na úseku zaznamenaných len niekoľko škodových udalostí," konkretizovala Faltániová.

O spomínanej dopravnej nehode sme písali v článku: Nehoda na obchvate Žiaru: Kamión s mladým vodičom (23) skončil na streche, spúšť okolo! FOTO

Môže vás zaujímať:

Šášovská križovatka opäť na pranieri: Policajti o výjazde na R1, ktorý mnohým vodičom dvíha žlč

Žiarske cesty očami vodičov: 3 miesta, ktorých sa pri jazdení v našom meste obávajú najviac

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM