Barbara Dallosová Správy

S problémami v meste sa mohli Žiarčania vysťažovať primátorovi: Pozrite si TOP 3 naj otázok a odpovedí!

Možnosť opýtať sa niečo priamo primátora mesta využilo nemálo obyvateľov. Tu sú tri veci, na ktoré bolo zvedavých najviac Žiarčanov.

Ilustračný obrázok k článku S problémami v meste sa mohli Žiarčania vysťažovať primátorovi: Pozrite si TOP 3 naj otázok a odpovedí!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Včera na našom portáli odpovedal na otázky našich čitateľov primátor Peter Antal. Starostiam obyvateľov sa za notebookom venoval od ôsmej do desiatej doobeda. A Žiarčania sa ukázali ako poriadne zvedaví. Do redakcie nám prišlo toľko podnetov, že nebolo možné dať priestor všetkým. Ako sme však prisľúbili, aj otázkam, ktoré sa do online prenosu s primátorom nedostali, sa budeme ďalej venovať.

Niektoré otázky zo strany čitateľov sa opakovali viackrát. Z rovnakých či veľmi podobných otázok sme vždy uverejňovali len jednu, uprednostňovali sme na základe poradia, v ktorom prišli. Témy, na ktoré sú obyvatelia nášho mesta zvedaví zrejme najviac, boli však jasné. Pozrite si 3 top otázky a odpovede!

Žiarsky zimák

Zimný štadión stojaci na konci mesta nebol prístupný verejnosti ani túto zimu. Na frak mu v posledných rokoch dávalo i počasie. Viacerých Žiarčanov zaujímalo, či sa zimák opäť stane plnohodnotným športoviskom.

Lucia: Ako to vyzerá s rekonštrukciou zimného štadiónu? Budeme sa môcť už nadchádzajúcu zimu korčuľovať?

Peter Antal: Pravdepodobne ešte najbližšiu zimu sa nebudete môcť na našom ZŠ korčuľovať, avšak máme spoločne so spoločnosťou SPORT TREND s.r.o., ktorá má v dlhodobom nájme zimný štadión, pripravený jednak stavebný projekt rekonštrukcie a dobudovania ZŠ, ako aj model financovania tejto investície, ktorý smeruje k opätovnému spusteniu prevádzky ZŠ na dobu 11 mesiacov v roku. Samozrejme, takúto investíciu musia schváliť poslanci MsZ. Po Veľkej noci, 9.4., sa uskutoční verejná prezentácia tohto projektu pre poslancov MsZ, ale aj pre širokú verejnosť.

Že rekonštrukcia zimného štadióna patrí k dlhodobejším cieľom mesta, avizoval primátor už pred časom. Vtedy prezradil, že okrem rekonštrukcie je v hre aj druhý plán.

Slávne neslávna osada

Nelegálna osada, ktorej počet obyvateľov sa odhaduje na štyri stovky, sa v súvislosti s problémami skloňuje často. Osada Pod Kortínou bola aj záujmom zvedavosti niekoľkých našich čitateľov.

Marek: Rád by som sa spýtal na problém osady Pod Kortínou. Boli avizované projekty, ktoré by mali túto lokalitu „scivilizovať“. V akom je to štádiu? Je vôbec reálne, že sa tejto osady dokáže mesto zbaviť? Neuvažujete o odkúpení pozemkov od urbáru, aby ste mali následne viac možností na riešenie tohto problému? Neuvažuje sa o inštalovaní kamery na parkovisku pri firme Rolvis, aby sa zvýšila bezpečnosť tam parkujúcich vozidiel a celého blízkeho okolia?

Peter Antal: Verím, že osady v súčasnej podobe sa mesto zbaví, avšak určite by som zavádzal, ak by som napísal, že tých 400 ľudí čo tam žijú, len tak vysťahujeme von z mesta. Nie je to právne možné a kto to tvrdí, tak klame. Na druhej strane robíme všetko preto, aby sa toľko krát spomínaný projekt tzv. riadeného bývania alebo niečo podobné podarilo zrealizovať. Nie však za peniaze mesta. Práve v tomto týždni prebehla informácia, že SR bude mať možnosť čerpať obrovské finančné prostriedky z eurofondov na riešenie tohto problému. Chcem veriť, že sa časť prostriedkov dostane aj nášmu mestu a osada tak ako ju poznáme zanikne a s ňou aj všetky negatívne sprievodné javy. Tieto negatívne javy sa aspoň snažíme eliminovať viacerými projektmi, ktoré boli už pred nedávnom medializované. Pre úplnosť informácie uvádzam, že urbár nemôže predávať pozemky, ale iba prenajímať.

Čítajte tiež: Člen občianskej hliadky Valér (23) o problémoch v osade bez servítky: Svojich dílerov majú rómske deti priamo Pod Kortínou

Pre najmenších Žiarčanov

Niekoľko čitateľov sa pýtalo na oddychovú zónu na takzvanej Hviezdoške, ktorá uzrela svetlo sveta na jeseň minulého roka. Tej podľa niektorých obyvateľov sídliska totiž stále niečo chýba. Naša čitateľka Lucia k otázke pridala aj niečo, čo by mohlo zaujímať viaceré mladé mamičky v meste.

Lucia: Dobrý deň, rada by som vedela, kedy dôjde k avizovanej úprave kopca na sánkovanie pre deti z Hviezdošky, ktorý mal byť pôvodne vo vnútrobloku a tiež, kedy bude v tomto rekonštruovanom vnútrobloku vytvorené aj pieskovisko a hojdačky (s ohrádkou) pre najmenšie deti. Tiež by ma zaujímali detské jasle – mesto by malo porozmýšľať nad výraznejším rozšírením kapacity a zvýšením veku detí v jasliach do troch rokov tak, ako je tomu aj v BB, ZV, KE či iných väčších mestách, pretože nie každé dieťa je v dvoch rokoch zrelé na škôlku, takéto malé detičky by mali byt ešte v jasliach, nie v škôlkach. Ďakujem.

Peter Antal: Dobrý deň. Čo sa týka jasiel, súčasná kapacita pre naše mesto je postačujúca a vieme uspokojiť požiadavky rodičov. Problémom trojročných detí je, že nemôžu byť s polročnými a požiadavka rodičov z posledného obdobia je cca 2 trojročné deti ročne, čo pre vytvorenie samostatnej triedy je nepostačujúce. Kopec na sánkovanie pri Hviezdoške v tomto roku Technické služby ZH s.r.o. v dostatočnom predstihu pred zimou určite vybudujú, tak aby zarástol trávou, nakoľko v minulom roku keď to mali realizovať bolo daždivé počasie. Hojdačky pre malé deti a pieskovisko sú objednané a dodávateľ čaká len na vhodné počasie, takže predpokladám že do cca 14 dní by mohli byť osadené.

Pozrite si všetky otázky, ktoré včera Peter Antal zodpovedal online!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM