Barbara Dallosová Správy

Člen občianskej hliadky Valér (23) o problémoch v osade bez servítky: Svojich dílerov majú rómske deti priamo Pod Kortínou

Členovia rómskych občianskych hliadok pôsobia v Žiari od októbra minulého roka. Pracujú vo viacerých častiach mesta, gro ich úsilia sa ale sústreďuje na osadu Pod Kortínou. Ich práca ukazuje prvé ovocie, problémy s drogami však pretrvávajú. Smutné je, že i u detí.

Ilustračný obrázok k článku Člen občianskej hliadky Valér (23) o problémoch v osade bez servítky: Svojich dílerov majú rómske deti priamo Pod Kortínou
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Šesť hliadkárov sa v rámci projektu rómskych občianskych hliadok prvý raz vydalo do terénu na jeseň. Mesto očakávalo zlepšenie bezpečnostnej situácie, najmä zníženie počtu spáchaných trestných činov a prečinov, zvýšenie bezpečnosti občanov a zlepšenie medziľudských vzťahov predovšetkým v rómskej osade Pod Kortínou.

Výsledky prekvapili

Od spustenia projektu ubehlo niekoľko mesiacov a prichádza čas na prvé bilancovanie. Člen hliadky Valér Šarközi tvrdí, že Rómovia sú tvrdý oriešok, pohnúť sa s nimi však dá. ,,Je veľkou výhodou, že sme tiež Rómovia,„ hovorí aj za svojich kolegov z terénu. ,,Obyvatelia osady od nás príjmu veci inak, ako od gadžov, z ktorých majú pocit, že ich chcú poučovať,“ dodáva.

Ako zdôraznila Miriam Mezeiová z Odboru starostlivosti o obyvateľa, projekt prináša výsledky postupne a je o systematickej práci. Tá sa už ale údajne začína na živote kortínčanov odrážať.

Len do konca minulého roka sa v osade podarilo vyzbierať neuveriteľných 11 ton odpadu. Na upratovaní sa samozrejme podieľali samotní obyvatelia. Podľa slov Šarköziho je primieť Rómov k práci možné, nie však jednoduché. ,,To je tak, Rómovia keď majú možnosť sa oprieť o lopatu, tak sa oprú, ja ich poznám,," hovorí odľahčene.

Zatiaľ čo jedny neduhy sa odstraňujú, iné prichádzajú. O starosť viac majú členovia hliadok v zimných mesiacoch. Rómovia podľa Šarköziho v chladnom počasí nemajú čím kúriť, za obeť im preto často padnú okolité dreviny. ,,V zime musíme byť v strehu, čo sa týka vypiľovania stromčekov a kríkov, ktoré si Rómovia berú na kúrenie," hovorí.

Toluén je stále strašiakom

Jedným z najpálčivejších problémov komunity sú alkohol a drogy. S toluénom sa, žiaľ, deti z osady často zoznámia skôr, než vôbec idú do školy. Čítajte tu: Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!

,,Fetovanie je každodenný problém. Niektoré deti miesto toho, aby si zobrali rožok do úst, dajú si toluén a majú s hladom pokoj na dva dni. Denne likvidujeme sáčky, už máme vytipované lokality. Niektoré deti boli umiestnené už aj na detoxikačnej kúre v Kremnici. Po návrate ich monitorujeme, výsledky bývajú omnoho lepšie," hodnotí Šarközi. Díleri, od ktorých sa toluén do rúk detí dostane, sú podľa neho priamo z osady. ,,Vieme asi o štyroch, riešime to," dodáva.

V kontraste s problémami hovorí člen hliadky aj o pozitívnych momentoch. ,,Ako sa ukazuje, tá práca má zmysel. Ja sa každý deň do práce teším a človek sa stretne okrem zlého aj s príjemným. Mnoho detí je talentovaných na spev či tanec," opisuje Valér druhú stranu mince.

Chlapská robota

Projekt pôvodne počítal so šiestimi členmi, ktorí by mali hliadkovať vo dvojiciach. Tak to do konca januára aj bolo. Jeden člen hliadky požiadal o ukončenie pracovného pomeru, súčasný stav je teda päť pracovníkov. Mezeiová ubezpečuje, že okamžite začali výberové konanie a šiesty člen bude v hliadke čoskoro doplnený. Ženy sa o túto prácu ale uchádzať nemôžu. ,,Nemôžeme zamestnať ženu, projekt to nepovoľuje, museli by sme požiadať o výnimku. Máme tam terénne sociálne pracovníčky, tie robia aktivity zamerané na deti," vysvetľuje.

Čítajte tiež:

Rómske občianske hliadky v pohotovosti: Blíži sa zápis!

Novinový stánok uprostred žiarskej osady OBRAZOM: Ako sa tam dostal nikto nevie, noviny v ňom ale nekúpite!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM