Barbara Dallosová Správy

V Svätokrížskom dome to rozvoniavalo, testovali starú pec: Primátor Antal prišiel so skvelým nápadom!

Jeden z pôvodných domov starých Svätokrížanov mesto už niekoľko mesiacov premieňa na žiarske múzeum. Najnovšie v budúcom skanzene testovali starú pec na chlieb. Ochutnávať prišiel aj primátor, ten potom na facebooku vyrukoval so zaujímavou myšlienkou.

Ilustračný obrázok k článku V Svätokrížskom dome to rozvoniavalo, testovali starú pec: Primátor Antal prišiel so skvelým nápadom!
Zdroj: Dnes24.sk

Neobývaný domček v starej časti mesta by sa mal premeniť na múzeum zachytávajúce životy starých Svätokrížanov. O zámere odkúpiť dom na tento účel informovala žiarska radnica ešte koncom minulého roka. Onedlho na to sa projektu ujali odborníci z oblasti architektúry i histórie. Tí sa majú podpísať i pod to, aby bolo naše budúce múzeum skutočne autentické.

Ako by mal Svätokrížsky dom vyzerať, si už predstaviť vieme. Len pred pár týždňami zasadla odborná komisia, ktorá zo štyroch ročníkových prác študentiek architektúry vybrala jednu, podľa ktorej bude vytvorená projektová dokumentácia. Pozrite si VIZUALIZÁCIE.

Vybavením obydlia starých Svätokrížanov bola i pec na chlieb. Práve historická pec sa najnovšie testovala. Zdá sa, že funguje. ,,Musím povedať, že výsledky boli vynikajúce. Tradičné podymníky boli fantastické a po niekoľkých pokusoch sa podarilo napiecť aj výborný chlieb," hodnotil na svojom oficiálnom facebooku primátor mesta Peter Antal.

Žiarsky primátor pridal ešte jednu myšlienku. Pec, ktorá sa ukázala ako funkčná, by podľa neho mohla rozvoniavať aj na jednej z obľúbených akcií roka, jesennom jarmoku. ,,Tradičný chlieb a podymníky by sme chceli v Svätokrížskom dome piecť už počas tohtoročného jarmoku a vy ich tak budete môcť ochutnať," avizoval primátor.

Ako vysvetlil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž, presný koncept toho, ako by to malo fungovať, ešte radnica nemá. Nad realizáciou nápadu predávať výrobky z historickej pece ešte len uvažuje. ,,Pravdepodobne by sme otvorili dvor k Svätokrížskemu domu a v ňom by sa dali zakúpiť tieto výrobky. Zatiaľ je to ale len predstava," uviedol Baláž.

Čítajte tiež:

Nejasnosť okolo nášho budúceho múzea: Svätokrížsky dom ešte môže prekvapiť!

Ocenená gymnazistka Caroline (16) pátra po histórii Žiaru: Tieto zistenia vás posadia na zadok

Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Čo prezradila kronika: Vychýrené žiarske gazdinky vraj robili svoje hurky za pomoci kúziel!

foto: Dnes24.sk/mesto Žiar nad Hronom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM