Barbara Dallosová Správy

Žiarske sídlisko bude zdobiť drevený maják: Vieme, ako bude vyzerať!

Takmer tri metre vysoká drevená plastika pripomínajúca maják bude skutočne ukazovať svetové strany. Dielo z rúk známeho žiarskeho výtvarníka má niesť zvláštnu symboliku.

Ilustračný obrázok k článku Žiarske sídlisko bude zdobiť drevený maják: Vieme, ako bude vyzerať!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Umelecký rukopis rezbára a bývalého pedagóga Andreja Jánošku nájdete hneď na niekoľkých miestach v žiarskom parku. Jeho aleje zdobia drevené plastiky monarchov, či lipový klaun na detskom ihrisku.

Ďalšia plastika, tentoraz s iným motívom, pribudne na sídlisku Etapa. Má byť súčasťou oddychovej zóny, ktorú mesto začalo budovať v medziblokovom priestore. Akýsi maják má stáť uprostred športovej plochy, okolo neho má obiehať pol kilometra dlhá korčuliarska dráha.

Ako vysvetlil Jánoška, plastika je vyrobená z dreva z vyschnutej lipy, z ktorej jedného klátu vznikol aj spomínaný klaun. Maják pod panelákmi sa bude týčiť do výšky 2,8 metra, zložený je z troch geometrických objektov, valca, gule a kužeľa.

,,Ja som tomu dal názov maják. Na valcovej som vyrezal štyri začiatočné písmená svetových strán, ktoré oddeľuje dekor. Po obvode kužeľa rotuje špirála, ktorá sa zbieha smerom hore. Tá rotácia má evokovať akýsi fiktívny pohyb. Na vrchnej guli sú vyosené štyri výrezy, tá má symbolizovať svetlo majáka," vysvetľuje rezbár. Plastika bude v prostredí oddychovej zóny osadená tak, aby jej označenie naozaj navigovalo na jednotlivé svetové strany.

,,Maják symbolizuje bezpečie a nádej, rovnako aj správne nasmerovanie rozvoja nášho mesta – všetkými smermi," dodal Jánoška.

Ako vysvetlil sám autor, plastika mu dala dosť práce, keďže ide o symetrický objekt. ,,Ale dokonalá samozrejme nikdy nebude, je to ručná práca," dodal s úsmevom na záver.

Môže vás zaujímať:

Robotníci makajú, stroje vrčia: Oddychová zóna na Etape začala naberať nové kontúry! FOTO

Traja žiarski rezbári spoja svoje sily: Pod rukami týchto pánov vznikajú z dreva úžasné veci!

Pedagóg a výtvarník Andrej Jánoška (67): Deťom venoval 45 rokov života, odchádza s roztrpčením

Foto: ilustračné

Takmer trojmetrový drevený maják sa bude týčiť medzi panelákmi
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM