Barbara Dallosová Správy

Žiarsky štadión ako ho poznáme zrovnávajú so zemou: Kedy bude všetko hotové?

V žiarskom parku sa búra vo veľkom. Vysoké stupienky, ktoré starý spartakiádny štadión lemovali, miznú. Zisťovali sme, čo sa na mieste práve deje a kedy sa môžeme tešiť z nového športoviska.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky štadión ako ho poznáme zrovnávajú so zemou: Kedy bude všetko hotové?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Futbalový štadión v Parku Štefana Moysesa prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Zo starého spartakiádneho športoviska by sa malo stať vzniknúť moderný štadión, kde sa opäť bude hrať II. liga. V štátnom programe na obnovu futbalových štadiónov bol Žiar nad Hronom náhradníkom, dotáciu od Slovenského futbalového zväzu (SFZ) dostal po tom, čo ju odmietlo mesto Dolný Kubín.

Písali sme tu: Spartakiádnemu športovisku odzvoní: Primátor Antal o rekonštrukcii futbalového štadióna, čo bude inak?

Sedadlá z tribúny predali

Práce realizuje mestská eseročka Technické služby. Ako priblížil riaditeľ Igor Rozenberg, radnica už má búracie povolenie aj rozhodnutie o umiestnení stavby a na mieste práve prebiehajú demontážne a búracie práce. Ďalšie prostriedky na dostavbu môže priniesť i predaj častí štadióna.

,,Predávame napríklad futbalový trávnik. Pokúšame sa rozpredať približne 7 000 metrov štvorcových a získať z toho nejaký zaujímavý výnos na dostavbu. Už sme predali aj vyše 500 kusov sedačiek z hlavnej tribúny a momentálne demontujeme oceľovú konštrukciu s drevenými lavičkami, ktorá bola pod sedačkami," konkretizoval Rozenberg.

Čítajte tiež: S novým futbalovým štadiónom sa zmení aj žiarsky park: Naskytne sa nám úplne iný pohľad!

Štadión ako ho poznáme mizne

Dominantou štadióna, ktorý mestu slúžil roky, bol oválny tvar a lemovanie vysokým stupienkovým schodiskom. Práve to v týchto dňoch pracovníci Technických služieb odstraňujú.

,,Stroj búra stupienky na tom spartakiádnom vale a dávame to na jednu kopu s tým, že keď zbúrame celý val dookola, príde stroj, ktorý nám to pomelie a urobí nám z toho štrk. Ten použijeme ako podkladový materiál pre stavbu, ďalšiu stavbu," vysvetlil Rozenberg využitie pôvodného materiálu.

Ako už radnica avizovala, zúžitkovať chce aj zeminu z futbalového štadióna. Z jej časti má na žiarskom sídlisku vzniknúť pumptracková dráha.

Informovali sme vás v článku: V Žiari vyrastie nové športovisko: Pumptracková dráha priamo medzi panelákmi

Hrubé práce do konca roka

,,So SFZ máme termín realizácie diela dohodnutý do 30.6. 2017," uviedol Rozenberg s tým, že náročnejšie než samotné stavebné úkony sú z jeho pohľadu administratívne a právne úkony, teda takzvaná ,,papierová časť".

Ako upresnil, na prelome júla a augusta by sa podľa predpokladov mohlo začať s realizáciou nového trávnika, na september je naplánované budovanie tribún. ,,Tá hrubá časť prác by mala byť skončená do konca tohto roka," zhrnul na záver.

V súvislosti s rekonštrukciou štadióna majú vzniknúť aj nové parkovacie miesta. Písali sme v článku: Vyše 200 nových parkovacích miest v Žiari: Aha, v ktorej časti mesta

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM